Behandelmethoden · Shonishin-kinderacupunctuur

Shonishin is een vorm van acupunctuur welke speciaal is ontwikkeld voor kinderen en bestaat uit zachte strelingen, wrijven en tikken. Kinderen ervaren dit al aangenaam en vaak zelfs als plezierig.

Shonishin (Sho = klein, ni = kinderen, shin = naald)  is een in Japan speciaal ontwikkelde vorm van acupunctuur voor kinderen. Deze vorm van acupunctuur  onderscheidt zich sterk van andere acupunctuur methodes  aangezien meestal geen naalden worden gebruik.

In essentie zijn kinderen energetisch niet gelijk aan volwassenen. In veel Chinese tekstboeken worden kinderen betiteld als “puur Yang”. Dit maakt dat bij kinderen de energie (Qi) in verhouding tot hun lichaam heel sterk is waardoor zelfs kleine manipulaties van Qi een relatief groot effect hebben op het lichaam.

Shonishin is dan ook een methode waarbij zeer zachte en specifieke technieken gebruikt worden die kinderen over het algemeen als aangenaam en zelfs als plezierig ervaren. Technieken die gebruikt worden bestaan o.a. uit ritmisch strelen, wrijven, tikken en op de huid drukken om zo verschillende soorten stimulaties teweeg te be brengen.

Shonishin wordt ingezet voor een groot aantal klachten, zoals:

- Zwakke constitutie
- Allergieën
- Digestieve problemen (indigestie, diarree of constipatie)
- Koliek
- ADHD
- Eczeem
- Oorinfectie
- Bedplassen
- Nachtmerries
- Verkoudheid
- En nog veel meer.

Het is belangrijk om te weten dat Shonishin behandelingen niet in alle gevallen een vervanger kan zijn en dat nog steeds vanuit de reguliere geneeskunde aandacht benodigd is.

De duur van een Shonishin behandeling is over het algemeen vrij kort en is afhankelijk van de klachten, de leeftijd van het kind en overige factoren.